Sparģeļa precīza izcelsmes vēsture nav īsti skaidra, jo literatūrā ir atrodami dažādi viedokļi un vēstures interpretēšana, no kurienes tad īsti ir radies šis augs jeb dārzenis? Tiek uzskatīts, ka sparģelis ir bijis pazīstams senajā Ēģiptē un Ķīnā apm. jau 3000 gadu p.m.ē., par to liecinot senie zīmējumi papirusu ruļļos un sienu gleznojumi senajā Ēģiptē. 400 gadu p.m.ē. Hipokrāts savos rakstos esot pieminējis sparģeli kā ārstniecības augu. Ir izpētīts, ka ap 1260 p.m.ē. esot izveidota pirmā pamācība par sparģeļu audzēšanu. Sparģeļus pirmie sākuši audzēt un kultivēt senie grieķi, par to liecinot klusās dabas ar sparģeļiem uz tempļu sienām Pompejos. Par sparģeļiem kā delikatesi tika jau rakstīts grieķu valstsvīra Cato grāmatā “De agri cultura” apmēram laikā no 175 līdz 150 g. p.m.ē. Arī vārds sparģelis ir cēlies no grieķu valodas “asp(h)aragos”, kas nozīmē “ jauns dzinums”. Sākotnēji sparģeļi tika audzēti klosteru dārzos un tiem tika piedēvētas īpaši dziednieciskas spējas. Kā liecina senas vēstures piezīmes, tad zaļais savvaļas sparģelis ir pieminēts kā vērtīga sastāvdaļa receptēs, ko sastādījis Andalūzijas vēsturnieks Ibu Basals un tās esot iekļautas vairākās grāmatās par Al-Andalus gastranomiju, un tajā reģionā tos turpināja lietot uzturā līdz pat 14.gadsimta beigām, kad beidza pastāvēt Nazari dinastija. 16.gs. sparģeļus iepazina arī dienvidu Eiropā – Itālijā, Šveicē, Austrijā un Vācijā. Šo augu lietoja uzturā jau viduslaikos un tas bija tikpat pieprasīts kā vīģes, granātāboli, melones un persiki. Karalis Ludvigs XIV pieprasīja saviem dārzniekiem sparģeli audzēt arī ziemā un pasniegt pusdienās kā karalisko ēdienu. Šajā laikā sāka sparģeļus gleznot arī klusajās dabās, jo tas bija luksus produkts. Savvaļas sparģeļus turpināja audzēt pašu patēriņam nelielās ģimeņu fermās Henilas upes ielejā, un šis reģions ir viens no pirmajiem minētās kultūras audzēšanā, pastiprinot sparģeļu audzēšanu sākot ar 1930.gadu. Sparģelu audzēšanai un lietošanai uzturā Eiropā ir izveidojušās ļoti senas tradīcijas, un bez šī dārzeņa nav iedomājama pavasara sākšanās katra virtuvē. Taču pie mums Latvijā sparģelis vairāk ir pazīstams kā augs vai košumkrūms vecu lauku māju pagalmos vai uz kapu kopiņām... izklausās tā skumīgi, bet tik traki jau nav, sparģeli var nopirkt arī lielveikalos, bet šie sparģeļi ir importēti no citām Eiropas valstīm vai pat no okeāna otra krasta. Vairākus gadus šis eksluzīvais dārzenis tiek audzēts arī pie mums Latvijā, Bauskas rajonā ... bet par to es pastāstīšu jums nedaudz vēlāk, jo tas ir pavisam cits stāsts.
piektdiena, 2010. gada 22. janvāris
Sparģeļa vēsture
Abonēt:
Ziņas komentāri (Atom)
Ir ok!ļoti noderīgi un interesanti veselīga uztura cienītājiem.
AtbildētDzēst